Všechno o čaji


Čaj je pozoruhodný nápoj. Má tradici, která sahá mnoho století dozadu. Dříve byl oblíbený především v asijských zemích, dnes je oblíbený po celém světě a spousta lidí vyžaduje alespoň jeden šálek denně. Čajů existuje spousta druhů. Musíte si vybrat, jaký čaj si vychutnáte, ale také, jakou formou ho budete připravovat. Existují totiž sypané čaje a poté čaje, které se připravují z čajových sáčků. Sypané čaje jsou usušené celé listy čaje, které se zalijí horkou vodou a tím se z nich vytvoří čaj. Měl by se balit vždy do vzduchotěsných nádob, nebo sáčků, aby se co nejvíce udržela jeho plná chuť a čerstvost. Jeho výhody jsou, že čajové lístky zde používané jsou obvykle kvalitnější, pokud si koupíte čaj z kvalitní problémy, třeba sypané čaje Darka shop.

sypané čaje

Výhodou také je, že mají výraznější chuť, silnější aroma a i sytější barvu. Listy můžete navíc namáčet několikrát. Nevýhoda je, že k přípravě potřebujete více času, než u čajových sáčků, a také potřebujete více nástrojů, třeba čajové sítko. Čajové sáčky jsou naplněny obvykle nadrobno nakrájenými kousky čajových lístků a také čajovým prachem. Je ideální pro ty, kteří na přípravu spěchají, nebo na podniky kde je rychlý či samoobslužný servis. Výhodou je, že máte jednotlivé porce čaje hezky zabalené a nemusíte nic odměřovat. Příprava je rychlejší, než u čaje sypaného a i úklid je snazší. Nevýhodou je, že papír, do kterého bývají čajové sáčky zabalené často ovlivňují výslednou chuť čaje. Díky drobnému nakájení může také ztratit významnou část své chutě a aroma.

čaj

A jak je to vůbec s trvanlivostí čaje? Podobně, jako u koření. Čaj vlastně ani nemá datum spotřeby. To, že byste měli čaj vyhodit poznáte tak, že jeho chuť bude planá, nevýrazná a slabá. To, že vám čaj dlouho vydrží, zajistíte správným skladováním, na tmavém a suchém místě, kde bude čaj chráněný před vzduchem a slunečním zářením.